Prowadząc biznes, kieruję się nie tylko pieniędzmi, ale też pasją
Ja i Robert de Niro dużo podróżujemy i marzyliśmy o stworzeniu miejsca, w którym sami chętnie byśmy się zatrzymywali – mówi Nobu Matsuhisa, szef kuchni, współwłaściciel sieci restauracji i hoteli Nobu.
Warszawski hotel Nobu został otwarty w sierpniu 2020 r., w trakcie pandemii. W lutym 2022 r. Rosja najechała Ukrainę. Oba te wydarzenia były wstrząsem, ich pokłosiem są zawirowania w gospodarkach, biznesie i turystyce. Czy jest pan zadowolony z tego, jak funkcjonuje warszawskie Nobu?
Mam w zwyczaju osobiście pojawiać się w nowych obiektach Nobu, niestety rzeczywiście te wydarzenia, szczególnie pandemia, uniemożliwiły mi szybkie przybycie do Polski. Obecnie wygląda to bardzo dobrze, w ciągu kilku dni mojego pobytu organizowaliśmy w restauracji specjalne wieczory i pojawiło się bardzo dużo gości, niektórzy przyjeżdżali z bardzo daleka. Mnóstwo osób przyjechało podziękować za otwarcie restauracji w Polsce. Ja też jestem bardzo wdzięczny. Jest też wielu gości z zagranicy, w tym z Ukrainy. Jako restauracja staramy się jak najbardziej korzystać z lokalnych produktów, wspierać lokalny biznes.
Restauracja na pewno radzi sobie doskonale, a co z samym hotelem?
Też radzi sobie dobrze, oczywiście to czas wyzwań. Ludzie przylatują w celach biznesowych do Warszawy i z polskich,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta