Rosnące temperatury utrudnią farmerom pracę
Kryzys klimatyczny jest już odczuwany przez pracowników rolnych, a dalsze zwyżki temperatur będą tylko postępować. Naukowcy ostrzegają, że przyszłość światowej produkcji żywności stoi pod znakiem zapytania.
Naukowcy od lat ostrzegają, że pogłębiający się kryzys klimatyczny ma fatalny wpływ na produkcję żywności. Rosnące temperatury, ekstremalne warunki pogodowe, susza oraz wzrost poziomu morza zagrażają uprawom, a wciąż zbyt wysokie emisje gazów cieplarnianych stanowią niepokojącą prognozę na przyszłość.
Opublikowane niedawno badanie dotyczące globalnej produkcji warzyw i roślin strączkowych wykazało, że utrzymanie się emisji na obecnym poziomie sprawi, że do końca stulecia plony mogą spaść o 35 proc. z powodu niedoboru wody oraz zwiększonego zasolenia i ozonu.
Jak wynika z innego badania, przy wzroście globalnej temperatury o 4 stopnie Celsjusza w stosunku do poziomów sprzed epoki industrialnej (co może nastąpić do 2100 roku) produkcja kukurydzy może się zmniejszyć...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta