Walka o zerową akcyzę na cydr
Producenci zapowiadają, że są w stanie szybko podwoić produkcję, na czym zyskaliby także rolnicy.
Polska jest trzecim na świecie i największym w Europie producentem jabłek, jednak jego przetwarzanie na cydr zdecydowanie nam nie idzie. Produkcja cydru wynosi ok. 6 mln litrów rocznie, podczas gdy w przypadku piwa to ok. 40 mln hektolitrów. Widać więc prawdziwą przepaść, także wynikającą z korzystniejszego opodatkowania.
Producenci walczą więc o zerową akcyzę na cydr. 29 lutego wysłali w tej sprawie kolejne pismo do Ministerstwa Finansów. Poprzedni rząd zapowiedział zniesienie akcyzy, ale zrobił to tuż przed zakończeniem prac Sejmu i ustawa nie została uchwalona.
Budżet da radę
– Uszczuplenie wpływów do Skarbu Państwa z tytułu akcyzy będzie naprawdę symboliczne, a spodziewany w efekcie zysk...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta