Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Świńskie zapętlenie

12 lutego 1999 | Ekonomia | MP

MIĘSO

Dlaczego drożeje mięso i wędliny

Świńskie zapętlenie

Mięso w sklepach jest drogie, bo hurtownicy i sklepikarze stosują za wysokie marże, a rząd podniósł ceny skupu -- uważają zakłady mięsne. Cena wędlin jest wysoka, bo zakłady chcą odrobić straty po krachu w Rosji -- twierdzą eksperci. Jedno wydaje się pewne -- w najbliższych dniach wyroby mięsne mogą zdrożeć.

W poniedziałek rząd ustalił z przedstawicielami protestujących rolników ceny skupu żywca w ieprzowego. Za kilogram żywca w ieprzowego w klasie EiUbędą oni dostawać półtora-dwa razy w ięcej niż dotychczas, czyli 3 zł 20 gorszy. Ponieważ koszt surowca stanowi o k. 60 proc. kosztu produkcji wędlin i innych wyrobów mięsnych, producenci zapowiadają, że pociągnie to za sobą wzrost cen mięsa w sklepach.

Mięso po nowych cenach skupują (zarówno na swoje potrzeby, jak i dla Agencji Rynku Rolnego) Zakłady Mięsne Morliny SA w Ostródzie. Płacąc rolnikom za żywiec firma ustala ceny według systemu EUROPC. Zgodnie z nim, za kilogram najwyższej jakości mięsa otrzymują oni ok. 3 zł 20 groszy (klasa EiU) , za żywiec niższej mięsności oznaczony symbolem R-- o k. 3...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1620

Spis treści
Zamów abonament