Świńskie zapętlenie
MIĘSO
Dlaczego drożeje mięso i wędliny
Świńskie zapętlenie
Mięso w sklepach jest drogie, bo hurtownicy i sklepikarze stosują za wysokie marże, a rząd podniósł ceny skupu -- uważają zakłady mięsne. Cena wędlin jest wysoka, bo zakłady chcą odrobić straty po krachu w Rosji -- twierdzą eksperci. Jedno wydaje się pewne -- w najbliższych dniach wyroby mięsne mogą zdrożeć.
W poniedziałek rząd ustalił z przedstawicielami protestujących rolników ceny skupu żywca w ieprzowego. Za kilogram żywca w ieprzowego w klasie EiUbędą oni dostawać półtora-dwa razy w ięcej niż dotychczas, czyli 3 zł 20 gorszy. Ponieważ koszt surowca stanowi o k. 60 proc. kosztu produkcji wędlin i innych wyrobów mięsnych, producenci zapowiadają, że pociągnie to za sobą wzrost cen mięsa w sklepach.
Mięso po nowych cenach skupują (zarówno na swoje potrzeby, jak i dla Agencji Rynku Rolnego) Zakłady Mięsne Morliny SA w Ostródzie. Płacąc rolnikom za żywiec firma ustala ceny według systemu EUROPC. Zgodnie z nim, za kilogram najwyższej jakości mięsa otrzymują oni ok. 3 zł 20 groszy (klasa EiU) , za żywiec niższej mięsności oznaczony symbolem R-- o k. 3...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta