Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Projektowanie żywności

12 lutego 1999 | Nauka i Technika | ZW

Za trzy lata niemal każdy bochenek chleba będzie wypiekany z mąki wytwarzanej ze zmodyfikowanych zbóż

Projektowanie żywności

ZBIGNIEW WOJTASIń SKI

Po Ameryce iwielu innych krajach coraz częściej trafia na polskie stoły zmieniona genetycznie żywność. Z pomidorów zachowujących dłużej świeżość wytwarzany jest przecier pomidorowy, wsklepach dostępna jest kawa nie zawierająca kofeiny, a do przyrządzania frytek używane są wchłaniające mniej tłuszczu ziemniaki. Niedługo produkty żywnościowe będą genetycznie zaprojektowane -- pod względem smaku, zapachu iwłaściwości odżywczych.

Według ekspertów OECD, biotechnologia jest jedną ztych dziedzin, które niedługo będą miały największy wpływ na rozwój światowej gospodarki. W roku 2000 wartość światowego rynku biotechnologicznego wyniesie o k. 80 mld dolarów, a w 2005 r. może już wzrosnąć do 285 mld dolarów, jak ocenia Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Biotechnologicznego. Dotąd jednak na postępie tym korzystały głównie rolnictwo i przemysł spożywczy. Dopiero teraz rewolucję w produkcji żywności mają odczuć konsumenci: za trzy lata niemal każdy bochenek chleba będzie wypiekany z mąki wytwarzanej ze zmodyfikowanych zbóż.

Szczepionki w bananach

Udoskonalone warzywa i owoce będę nie tylko odporne na środki ochrony roślin i szkodniki, ale...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1620

Spis treści
Zamów abonament