Projektowanie żywności
Za trzy lata niemal każdy bochenek chleba będzie wypiekany z mąki wytwarzanej ze zmodyfikowanych zbóż
Projektowanie żywności
ZBIGNIEW WOJTASIń SKI
Po Ameryce iwielu innych krajach coraz częściej trafia na polskie stoły zmieniona genetycznie żywność. Z pomidorów zachowujących dłużej świeżość wytwarzany jest przecier pomidorowy, wsklepach dostępna jest kawa nie zawierająca kofeiny, a do przyrządzania frytek używane są wchłaniające mniej tłuszczu ziemniaki. Niedługo produkty żywnościowe będą genetycznie zaprojektowane -- pod względem smaku, zapachu iwłaściwości odżywczych.
Według ekspertów OECD, biotechnologia jest jedną ztych dziedzin, które niedługo będą miały największy wpływ na rozwój światowej gospodarki. W roku 2000 wartość światowego rynku biotechnologicznego wyniesie o k. 80 mld dolarów, a w 2005 r. może już wzrosnąć do 285 mld dolarów, jak ocenia Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Biotechnologicznego. Dotąd jednak na postępie tym korzystały głównie rolnictwo i przemysł spożywczy. Dopiero teraz rewolucję w produkcji żywności mają odczuć konsumenci: za trzy lata niemal każdy bochenek chleba będzie wypiekany z mąki wytwarzanej ze zmodyfikowanych zbóż.
Szczepionki w bananach
Udoskonalone warzywa i owoce będę nie tylko odporne na środki ochrony roślin i szkodniki, ale...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta