Świńskie zapętlenie
- Rządowe decyzje o kontyngentach importowych Dlaczego drożeje mięso i wędliny
Świńskie zapętlenie
/teksty/wydanie_990212/ekonomia_a_1-1.F.gif">
Mięso w sklepach jest drogie, bo hurtownicy i sklepikarze stosują za wysokie marże, a rząd podniósł ceny skupu - uważają zakłady mięsne. Cena wędlin jest wysoka, bo zakłady chcą odrobić straty po krachu w Rosji - twierdzą eksperci. Jedno wydaje się pewne - w najbliższych dniach wyroby mięsne mogą zdrożeć.
W poniedziałek rząd ustalił z przedstawicielami protestujących rolników ceny skupu żywca wieprzowego. Za kilogram żywca wieprzowego w klasie E i U będą oni dostawać półtora-dwa razy więcej niż dotychczas, czyli 3 zł 20 gorszy. Ponieważ koszt surowca stanowi ok. 60 proc. kosztu produkcji wędlin i innych wyrobów mięsnych, producenci zapowiadają, że pociągnie to za sobą wzrost cen mięsa w sklepach.
Podwyżka wskutek wyższej ceny w skupie
Mięso po nowych cenach skupują (zarówno na swoje potrzeby, jak i dla Agencji Rynku Rolnego) Zakłady Mięsne Morliny SA w Ostródzie. Płacąc rolnikom za żywiec firma ustala ceny według systemu EUROPC. Zgodnie z nim, za kilogram najwyższej jakości mięsa otrzymują oni ok. 3 zł 20 groszy (klasa E i U), za żywiec niższej mięsności oznaczony symbolem R - ok. 3 zł za kilogram, a za mięso klasy OPC - poniżej 3 zł. - Przez kilka najbliższych
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta