Wakacje z zarazkami
Wakacje z zarazkami
Lato jest znakomitą okazją do wypoczynku, ale warto uważać. Lekarze alarmują, że z roku na rok coraz więcej turystów powraca z wymarzonych podróży zarażonych groźnymi zarazkami. Najbardziej niebezpieczne są wyjazdy zagraniczne, gdzie można zarazić się biegunkami i infekcjami pokarmowymi, a także gorączką bałkańską, malarią, cholerą i dyfterytem.
Państwowy Zakład Higieny co roku rejestruje kilkadziesiąt tysięcy zatruć pokarmowych, najwięcej właśnie w okresie lata, od czerwca do września. Faktycznych zatruć i biegunek jest znacznie więcej niż pokazują to oficjalne komunikaty, gdyż do lekarzy i sanepidu trafiają tylko najpoważniejsze zatrucia. Niewiele zatem trzeba, by dwa tygodnie urlopu w pięknym miejscu, na polskim Wybrzeżu czy we Włoszech lub w Tunezji zamieniły się w koszmar.
Salmonella z dżinem
Zatrucia pokarmowe i biegunki wywołują bakterie (głównie salmonella), wirusy lub pierwotniaki. Wystarczy zjeść w przygodnym barze frytki, ryby albo kiełbaskę i potem lody lub ciastko z kremem, a nieszczęście gotowe. Nieprzeliczone kolonie zarazków ukrywają się też na straganach pełnych schabów, łopatek, serków lub owoców i warzyw...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta