Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wakacje z zarazkami

02 lipca 1999 | Rynek i konsumenci | ZW

ZATRUCIA POKARMOWE CO ROKU PRZYTRAFIAJĄ SIĘ 10 - 40 PROC. TURYSTÓW

Wakacje z zarazkami

Lato jest znakomitą okazją do wypoczynku, ale warto uważać. Lekarze alarmują, że z roku na rok coraz więcej turystów powraca z wymarzonych podróży zarażonych groźnymi zarazkami. Najbardziej niebezpieczne są wyjazdy zagraniczne, gdzie można zarazić się biegunkami i infekcjami pokarmowymi, a także gorączką bałkańską, malarią, cholerą i dyfterytem.

Państwowy Zakład Higieny co roku rejestruje kilkadziesiąt tysięcy zatruć pokarmowych, najwięcej właśnie w okresie lata, od czerwca do września. Faktycznych zatruć i biegunek jest znacznie więcej niż pokazują to oficjalne komunikaty, gdyż do lekarzy i sanepidu trafiają tylko najpoważniejsze zatrucia. Niewiele zatem trzeba, by dwa tygodnie urlopu w pięknym miejscu, na polskim Wybrzeżu czy we Włoszech lub w Tunezji zamieniły się w koszmar.

Salmonella z dżinem

Zatrucia pokarmowe i biegunki wywołują bakterie (głównie salmonella), wirusy lub pierwotniaki. Wystarczy zjeść w przygodnym barze frytki, ryby albo kiełbaskę i potem lody lub ciastko z kremem, a nieszczęście gotowe. Nieprzeliczone kolonie zarazków ukrywają się też na straganach pełnych schabów, łopatek, serków lub owoców i warzyw...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1738

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament