Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

J jak jedzenie

10 marca 2000 | Moje Podróże | EP

ABC PODRÓŻNIKA

J jak JEDZENIE

W czasie podróży do krajów tropikalnych należy pamiętać, że potrawy ciężko strawne mogą powodować nadmierną senność, rozleniwienie i przegrzanie organizmu. Najbezpieczniej jadać dania świeże, dobrze także unikać przetworów mlecznych (jogurtów, masła, mleka, etc.), ponieważ mleko jest doskonałą pożywką dla rozmaitych ustrojów chorobotwórczych. Z tego samego powodu należy unikać lodów, a szczególnie produkcji miejscowej. Dobrze również ograniczyć spożywanie mięsa, a jeśli już chcemy je jeść, to trzeba zwracać uwagę, aby było dobrze ugotowane lub usmażone. Spożywając jarzyny, należy zachować szczególną ostrożność - w tropikach odchody ludzkie i zwierzęce uważa się za najlepszy nawóz. Jarzyny i owoce trzeba myć w gorącej wodzie, a potem w roztworze nadmanganianu potasu lub jodyny. EDI

Brak okładki

Wydanie: 1957

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament