J jak jedzenie
J jak JEDZENIE
W czasie podróży do krajów tropikalnych należy pamiętać, że potrawy ciężko strawne mogą powodować nadmierną senność, rozleniwienie i przegrzanie organizmu. Najbezpieczniej jadać dania świeże, dobrze także unikać przetworów mlecznych (jogurtów, masła, mleka, etc.), ponieważ mleko jest doskonałą pożywką dla rozmaitych ustrojów chorobotwórczych. Z tego samego powodu należy unikać lodów, a szczególnie produkcji miejscowej. Dobrze również ograniczyć spożywanie mięsa, a jeśli już chcemy je jeść, to trzeba zwracać uwagę, aby było dobrze ugotowane lub usmażone. Spożywając jarzyny, należy zachować szczególną ostrożność - w tropikach odchody ludzkie i zwierzęce uważa się za najlepszy nawóz. Jarzyny i owoce trzeba myć w gorącej wodzie, a potem w roztworze nadmanganianu potasu lub jodyny. EDI