Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

P jak pożywienie

21 lipca 2000 | Moje Podróże | EP

ABC PODRÓŻNIKA

P jak POŻYWIENIE

Dobrze wiedzieć, że zarówno przy temperaturze poniżej 20 stopni C, jak i powyżej 30 stopni powinniśmy zwiększyć dawkę kalorii dostarczanych organizmowi. Ważna jest nie tylko ilość pożywienia, ale i jego jakość. Jeżeli więc będziemy narażeni na duży wysiłek fizyczny, powinniśmy zadbać, by 70 proc. naszego pożywienia stanowiły węglowodany (niezbędne dla mięśni, wątroby, etc.). Tłuste pożywienie osłabia organizm, bo aby je spalić, organizm potrzebuje o 10 proc. więcej tlenu niż przy innych składnikach, co powoduje, że najpierw spala on węglowodany i białka, zanim przystąpi do spalania tłuszczów. W pożywieniu nie powinno również zabraknąć białek (niezbędnych do podtrzymywania i rozbudowy tkanki mięśniowej) ani witamin. Planując wyprawę, warto więc zadbać o odpowiednie żywienie. Obliczono, że człowiekowi potrzeba dziennie około 0.8 kg. skoncentrowanego pożywienia. EDI

Brak okładki

Wydanie: 2067

Spis treści

Wspomnienia

Fotoreportaż

Regiony Polski - Opolskie

Zamów abonament