K jak kuchenka cz II
K jak KUCHENKA, cz. II
Zalety kuchenek na benzynę to duża wydajność (choć mniejsza niż kuchenek na gaz) i łatwość kupienia benzyny w większości krajów świata. Wady - benzyna do kuchenek musi być specjalnie oczyszczona, benzyna samochodowa może spowodować zniszczenie generatora i dyszy. Taka kuchenka może też wybuchnąć, nie powinna być więc używana w namiocie (zbyt dużo spalin). Kuchenki na naftę są wydajne w niskich temperaturach. Właściciel kuchenki na denaturat może mieć trudność z uzyskaniem do niej paliwa. Słabo też reguluje się w niej płomień (warto wiedzieć, że dodanie 10 proc. wody do paliwa zmniejsza emisję spalin). Jeszcze inne kuchenki to te, które działają na paliwo suche (kostki). Mają prostą konstrukcję, są lekkie i bezpieczne. Paliwo do nich można zabrać do samolotu. Ale słabo grzeją i w krajach egzotycznych trudno dokupić do nich paliwo. EDI