Mirosław Kursa
Sylwetki biznesu
Mirosław Kursa
Od roku jest dyrektorem Z akładów Mięsnych w Łukowie, jednego z największych przedsiębiorstw w tej branży. On jednak jest człowiekiem z zewnątrz. Dyrektorski fotel zdobył pokonując 10 kandydatów w wieloetapowym i -- jak podkreśla -- skomplikowanym konkursie, który trwał ok. miesiąca. Teraz kontynuuje, zaczęte od razu po objęciu funkcji, "małe trzęsienie ziemi" w przedsiębiorstwie, by stało się, na ile to tylko możliwe, firmą rynkową.
Ma 47 lat i jest absolwentem SGPiS. Jego kariera zawodowa związana jest z Siedlcami, gdzie pracował jako dyrektor w urzędzie wojewódzkim, a później w przedsiębiorstwie wodociągowym. Zdążył jeszcze skończyć podyplomowe studia menedżerskie, m. in. przy Uniwersytecie Warszawskim, które -- jak mówi -- otwierają oczy na najważniejsze problemy rynku. Uważa jednak, że wiedza to za mało aby być skutecznym menedżerem, potrzeba również "trochę smykałki".
Mówi, że zastał przedsiębiorstwo w niezłej kondycji finansowej, ale pod względem zarządzania i organizacji nie przygotowane do warunków i wymagań rynkowych. Jedną ze słabości firmy jest przewaga...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta