Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mówi Jerzy Maksymiuk

28 kwietnia 2003 | Regiony Polski | EP
źródło: Nieznane

  • "Rz" poleca: Smak żubrzego mięsa z grzybami
  • Czy wiecie, że...
  • Jerzy Maksymiuk dyrygent, honorowy obywatel Białegostoku

"Rz" poleca

Smak żubrzego mięsa z grzybami

Kiszka i babka ziemniaczana, suwalskie kartacze, żmudzkie pierogi, litewski kindziuk, soczewiaki - bogactwo podlaskich potraw coraz częściej doceniają miejscowi restauratorzy i producenci żywności.

Regionalne potrawy serwuje restauracja w Dworku nad Łąkami w Kiermusach koło Tykocina. Zupy podają tam w glinianych garnuszkach z drewnianymi łyżkami. A na przystawkę smalec z wiejskim chlebem i ogórkami kiszonymi w beczkach zatopionych na zimę w Narwi.

Na tradycyjne kartacze warto pojechać do podsuwalskiego Jeleniewa. Z kolei w litewskiej restauracji w Puńsku dostaniemy kołduny, bliny i czenaki - danie z zapiekanych w glinianym garnuszku warzyw, mięsa i ziemniaków. Soczewiaki, pieczone ziemniaczane kulki nadziewane soczewicą, serwuje Gospoda w Domu Litewskim w Sejnach i restauracja w Starym Folwarku nad Wigrami. Żmudzkich pierogów z drożdżowego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2910

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament