Mówi Jerzy Maksymiuk
- "Rz" poleca: Smak żubrzego mięsa z grzybami
- Czy wiecie, że...
- Jerzy Maksymiuk dyrygent, honorowy obywatel Białegostoku
"Rz" poleca
Smak żubrzego mięsa z grzybami
Kiszka i babka ziemniaczana, suwalskie kartacze, żmudzkie pierogi, litewski kindziuk, soczewiaki - bogactwo podlaskich potraw coraz częściej doceniają miejscowi restauratorzy i producenci żywności.
Regionalne potrawy serwuje restauracja w Dworku nad Łąkami w Kiermusach koło Tykocina. Zupy podają tam w glinianych garnuszkach z drewnianymi łyżkami. A na przystawkę smalec z wiejskim chlebem i ogórkami kiszonymi w beczkach zatopionych na zimę w Narwi.
Na tradycyjne kartacze warto pojechać do podsuwalskiego Jeleniewa. Z kolei w litewskiej restauracji w Puńsku dostaniemy kołduny, bliny i czenaki - danie z zapiekanych w glinianym garnuszku warzyw, mięsa i ziemniaków. Soczewiaki, pieczone ziemniaczane kulki nadziewane soczewicą, serwuje Gospoda w Domu Litewskim w Sejnach i restauracja w Starym Folwarku nad Wigrami. Żmudzkich pierogów z drożdżowego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta