Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zdrowo jeść, zdrowo żyć

19 grudnia 2003 | Aktywacja | MP
źródło: Nieznane

Zdrowo jeść, zdrowo żyć

FOTO: FOOD PIX/AGENCJA FPM

O odżywianiu, diecie i Polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia - z prof. dr. hab. Wiktorem B. Szostakiem z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - rozmawiała Monika Pawlicka

Monika Pawlicka - Panie Profesorze, choroby nowotworowe i choroby układu krążenia to główni zabójcy Polaków. Statystyki mówią, że przynajmniej z jednym z nich - zawałem - zaczęliśmy sobie radzić.

Wiktor B. Szostak - Tak, liczba zawałów spadła, ale choroby układu krążenia są, niestety, nadal przyczyną 48 proc. zgonów w Polsce.

M.P.-A więc z miażdżycą ciągle musimy walczyć. Jaką rolę w tej walce pełni odżywianie?

W.S.-Zasadniczą. Spożywanie dużych ilości tłuszczów zwierzęcych powoduje wzrost poziomu cholesterolu i w efekcie miażdżycź.

M.P.-Takie wnioski są poparte badaniami naukowymi?

W.S.-Tak. W latach 60. przeprowadzono badania w Japonii, Grecji, Jugosławii, we Włoszech, Holandii, USA i Finlandii. Wykazały one, że ludność Finlandii, USA i Holandii spożywa dużo tłuszczów zwierzęcych - tu do zawałów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3106

Spis treści
Zamów abonament