Zdrowo jeść, zdrowo żyć
FOTO: FOOD PIX/AGENCJA FPM
O odżywianiu, diecie i Polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia - z prof. dr. hab. Wiktorem B. Szostakiem z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - rozmawiała Monika Pawlicka
Monika Pawlicka - Panie Profesorze, choroby nowotworowe i choroby układu krążenia to główni zabójcy Polaków. Statystyki mówią, że przynajmniej z jednym z nich - zawałem - zaczęliśmy sobie radzić.
Wiktor B. Szostak - Tak, liczba zawałów spadła, ale choroby układu krążenia są, niestety, nadal przyczyną 48 proc. zgonów w Polsce.
M.P.-A więc z miażdżycą ciągle musimy walczyć. Jaką rolę w tej walce pełni odżywianie?
W.S.-Zasadniczą. Spożywanie dużych ilości tłuszczów zwierzęcych powoduje wzrost poziomu cholesterolu i w efekcie miażdżycź.
M.P.-Takie wnioski są poparte badaniami naukowymi?
W.S.-Tak. W latach 60. przeprowadzono badania w Japonii, Grecji, Jugosławii, we Włoszech, Holandii, USA i Finlandii. Wykazały one, że ludność Finlandii, USA i Holandii spożywa dużo tłuszczów zwierzęcych - tu do zawałów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta