Baba z kiszką i dzyndzałki
29 lipca 2005 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MK
WYJĄTKOWE MIEJSCE KARCZMA WARMIŃSKA Baba z kiszką i dzyndzałki Kiszkę ziemniaczaną wymyślili ubodzy mieszkańcy Podlasia. Do dziś jest to danie chętnie jadane nie tylko w tej w okolicy, ale także na Warmii i Mazurach. Aby zrobić kiszkę, do utartych ziemniaków dodaje się słoninę, sadło lub podsmażany boczek oraz przyprawy i tą masą nadziewa jelita wieprzowe. Kiszkę należy napełnić w 2/3 objętości i nakłuć widelcem, bo to zapobiega jej pękaniu. Pyszną kiszkę ziemniaczaną można zjeść co roku w Supraślu pod Białymstokiem, gdzie odbywają się w czerwcu Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Na dobrą kiszkę o każdej porze roku możemy natomiast wybrać się...
Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta