Pierekaczewnik i kiszone ogórki narwiańskie
Podlaskie ma obecnie zarejestrowanych 25 produktów tradycyjnych, Lubelszczyzna 22, a w całym kraju zarejestrowano ich 143.
Pierwszym oficjalnie zarejestrowanym produktem tradycyjnym w Polsce był pierekaczewnik - specjał kuchni tatarskiej Dżennety Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty w Kruszynianach. To składające się z kilku warstw ciasto, przesmarowane roztopionym masłem, nadziewane mięsem i cebulą, pieczone w piekarniku. Kuchnia tatarska jest niezwykle bogata....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta