Za mało masła w maśle
Miksy do smarowania pieczywa w opakowaniach upodabniających je do masła zawojowały polski rynek. Producenci z premedytacją wprowadzają nas w błąd, bo ryzyko, że zostaną ukarani, jest niewielkie.
- Produkujemy masło ekstra, ponieważ jesteśmy mleczarnią i nie wypada, abyśmy nie oferowali tego produktu. Jednak jego wytwarzanie jest dziś nieopłacalne - przyznaje Tadeusz Nadrowski, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrołęce. Od kilku lat firma, jak większość mleczarni w Polsce, produkuje głównie miksy, w których oprócz tłuszczu mlecznego jest także tłuszcz roślinny. Najczęściej używają najtańszego oleju palmowego. Firmy ograniczają produkcję masła z powodu wysokich kosztów.
- Wytworzenie kilograma tłuszczu mlecznego w zakładzie kosztuje 9,65 - 10 złotych, tymczasem koszt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta