Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Za mało masła w maśle

03 lutego 2007 | Ekonomia | BD
źródło: Nieznane

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Zwodzeni klienci Za mało masła w maśle

Miksy do smarowania pieczywa w opakowaniach upodabniających je do masła zawojowały polski rynek. Producenci z premedytacją wprowadzają nas w błąd, bo ryzyko, że zostaną ukarani, jest niewielkie.

- Produkujemy masło ekstra, ponieważ jesteśmy mleczarnią i nie wypada, abyśmy nie oferowali tego produktu. Jednak jego wytwarzanie jest dziś nieopłacalne - przyznaje Tadeusz Nadrowski, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrołęce. Od kilku lat firma, jak większość mleczarni w Polsce, produkuje głównie miksy, w których oprócz tłuszczu mlecznego jest także tłuszcz roślinny. Najczęściej używają najtańszego oleju palmowego. Firmy ograniczają produkcję masła z powodu wysokich kosztów.

- Wytworzenie kilograma tłuszczu mlecznego w zakładzie kosztuje 9,65 - 10 złotych, tymczasem koszt...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4058

Spis treści
Zamów abonament