Molekuły i erupcja smaku
Molekuły i erupcja smaku
Szef kuchni Ettore Bocchia eksperymentuje tu z własną wersją kuchni molekularnej. Przez kilka lat współpracował z fizykiem Davidem Cassi z Uniwersytetu w Parmie. Efekty ich poszukiwań można dziś znaleźć na talerzu w Mistralu‚ który od kilka lat utrzymuje jedną michelinowską gwiazdkę. Restauracja działa od marca do listopada‚ latem tylko w porze kolacji. W środy szef odpoczywa.
Luksus nad jeziorem
Grand Hotel Villa Serbelloni nad alpejskim jeziorem Como to jedno z najbardziej prestiżowych miejsc na świecie. Apartament kosztuje tu tysiąc euro za noc. W pokoju‚ w którym mieszkałam‚ wisiał wielki kryształowy żyrandol z Murano‚ a z okna widać było jezioro i otaczające je góry. Po korytarzach wyściełanych perskimi dywanami przechadzali się eleganccy wiekowi milionerzy i biegała kilkuletnia dziewczynka w kostiumie od Burberry i złotych bucikach.
Śniadanie podano na rodowych srebrach w sali‚ w której ściany i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta