Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Molekuły i erupcja smaku

30 czerwca 2007 | Styl życia | Monika Kucia
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

KUCHNIA Molekuły i erupcja smaku Lody awokadowe‚ czarny wafel o smaku warzywnym i tatar z jajkiem ściętym alkoholem - jadłam w hotelu Villa Serbelloni nad jeziorem Como

Szef kuchni Ettore Bocchia eksperymentuje tu z własną wersją kuchni molekularnej. Przez kilka lat współpracował z fizykiem Davidem Cassi z Uniwersytetu w Parmie. Efekty ich poszukiwań można dziś znaleźć na talerzu w Mistralu‚ który od kilka lat utrzymuje jedną michelinowską gwiazdkę. Restauracja działa od marca do listopada‚ latem tylko w porze kolacji. W środy szef odpoczywa.

Luksus nad jeziorem

Grand Hotel Villa Serbelloni nad alpejskim jeziorem Como to jedno z najbardziej prestiżowych miejsc na świecie. Apartament kosztuje tu tysiąc euro za noc. W pokoju‚ w którym mieszkałam‚ wisiał wielki kryształowy żyrandol z Murano‚ a z okna widać było jezioro i otaczające je góry. Po korytarzach wyściełanych perskimi dywanami przechadzali się eleganccy wiekowi milionerzy i biegała kilkuletnia...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4198

Spis treści
Zamów abonament