Kuchnia pod mezuzą - Bułka z dziurką
O ile chałka jest w żydowskiej tradycji najważniejszym pieczywem świątecznym, o tyle najpopularniejszym wypiekiem dnia codziennego są bajgle. Bajgle, czyli odmiana obwarzanków. Ich kulinarna specyfika polega właśnie na tym, że przed upieczeniem trzeba je obgotować we wrzątku – obwarzyć.
Wiadomo prawie na pewno, że jest to wynalazek polski, trudno by jednak osądzić, czy zainicjowany przez gospodynie żydowskie, czy przez chrześcijańskie chłopstwo, czy też może przez jakichś zamkniętych w klasztorze braciszków. Najstarsze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta