Jest praca dla cukierników
W jaki sposób czekoladą ozdobić witrynę sklepową, jaką techniką rzeźbić w lodzie, z jakich składników powstają praliny – tego wszystkiego można nauczyć się na kursach dla cukierników
Najprostsza droga do zostania cukiernikiem wiedzie przez zawodowe szkoły gastronomiczne i izby rzemieślnicze. Nauka trwa trzy lata. Potem można podnosić kwalifikacje na specjalistycznych kursach, choć tych w Polsce brakuje. Brakuje również cukierników. – Pod koniec 2007 roku wszystkie izby rzemieślnicze w Polsce kształciły 9077 osób w tym zawodzie. W porównaniu z latami 2005 i 2006 to o 10 proc. uczniów mniej. Myślę, że wynika to m.in. z niżu demograficznego oraz ze słabnącego zainteresowania tego typu zawodami – mówi Jerzy Cackowski, naczelnik Wydziału Oświaty Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej we Wrocławiu.
Największy ośrodek szkoleniowy dla cukierników – poznański Profesional im. Wojciecha Kandulskiego – powstał 13 lat temu, by kształcić mistrzów cukiernictwa. Na kursy mogą się zapisać tam cukiernicy i uczniowie tego zawodu, ponieważ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta