Gorzkie słodkiego początki
Zanim czekolada zyskała oczywistą dziś formę tabliczki, której odłamane kawałki rozpuszczają się przyjemnie w ustach, przez długie wieki znana była wyłącznie jako gorący kakaowy napój.
Zaczęło się od starożytnych Majów, którzy z ziarna kakaowca sporządzali napój o nazwie tcacahoua. Obyczaj ten przejęli późniejsi Aztecy, którzy wierzyli, że bóg Quetzalcoatl ukradł drzewko kakaowca z nieba i przyniósł je na Ziemię (zjeżdżając po promieniu zarannej gwiazdy) w darze dla ludzi.
Kiedy Cortés wraz ze swoimi zabijakami dobił do meksykańskiego brzegu, zastał tam lud, którego elity z upodobaniem raczyły się dziwnym napojem. Wrażenia z pierwszego poczęstunku musiały być lekko szokujące, jako że ów kakaowy wywar obficie doprawiano ostrymi papryczkami oraz gałką muszkatołową, a do tego goździkami, cynamonem, wanilią,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta