Owoce i warzywa polecają się na stół
We wrześniu na bazarach królują wszelkie odmiany śliwek, jabłek i gruszek. Obok nich – papryka i strączki fasoli. A wszystko za kilka złotych. – To witaminowe bomby, jedzmy je do woli – radzą dietetycy.
Jednak z sezonowymi zakupami trzeba się spieszyć. Powód? Nagłe ochłodzenie zahamowało szybki wzrost wielu warzyw i owoców.
– W tym roku chyba nie będzie pomarszczonych węgierek idealnych na powidła. Przez zimno i deszcz już pękają i spadają z drzew – mówi pani Grażyna ze stoiska przy Hali Mirowskiej. Ale amatorów węgierek nie brakuje. – Ludzie robią z nich inne przetwory, na przykład zalewają octem –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta