Odkrywanie szpiku smaku
Julie Powell, 30-latka z Nowego Jorku, na nowo odkryła postać Julii Child, która uczyła Amerykanów francuskiej kuchni
W USA wszyscy znają Julię Child. Autorka książek kucharskich, gospodyni programów telewizyjnych uchodzi za autorytet w sprawach kulinariów. Książka jej współautorstwa, „Mastering the Art of French Cooking” stoi w amerykańskich domach. Miała ją też Julie Powell, 30-letnia mieszkanka Nowego Jorku. Czując zbliżający się kryzys wieku średniego, postanowiła w rok przetestować przepisy z opus magnum pani Child. Swoje poczynania opisywała w blogu. Ten stał się podstawą słodko-gorzkiej powieści z happy endem. Książka „Julie i Julia” po polsku trafiła do księgarń, a za chwilę do kin wejdzie jej ekranizacja, m.in. z Meryl Streep i Stanley’em Tuccim.
O swoim wyzwaniu i o gotowaniu opowiada „Rzeczpospolitej” Julie Powell.
Rz: By przyrządzić tosty ze szpikiem, szukałaś kości w środku Nowego Jorku. Było warto?
Julie Powell: Absolutnie. Szpik stał się teraz moim ulubionym składnikiem. Już wiem, że mogę poprosić sprzedawcę, by przekroił mi kość wzdłuż na pół, co oszczędza sporo wysiłku. Chyba że piekę kość w całości – wówczas mogę wydobywać szpik łyżeczką i nic nie trzeba rozłupywać.
W ciągu roku przygotowałaś 524 potrawy ze słynnej książki „Mastering the Art of the French Cooking” Julii Child. Czy była...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)


