Szef zapewnia katering pracującym fizycznie
Osoby wykonujące zadania w określonych warunkach mają prawo do darmowych napojów i posiłków. Sponsorem wyżywienia jest pracodawca
Sytuacje, w których pracodawca ma obowiązek wydawania napojów i posiłków, określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Rozporządzenie nakazuje pracodawcy ustalenie, w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi (bądź po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników, gdy u pracodawcy nie działa żadna zakładowa organizacja związkowa), stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje i posiłki.
Podstawą do stwierdzenia, że w odniesieniu do danego pracownika pracodawca powinien zapewnić napoje i posiłki, są warunki pracy.
Gwarantowane...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta