Lato coraz droższej żywności
Wzrost cen żywności będzie wyższy od oczekiwań. Przełoży się to na skok inflacji do 2,5 – 2,7 proc. Uboższe rodziny nie muszą na tym ucierpieć, bo podstawowe produkty nie drożeją tak szybko
Gorsze zbiory owoców i warzyw, zwyżka cen niektórych rodzajów mięsa oraz niższe zbiory zbóż skłaniają ekonomistów do weryfikacji wcześniejszych prognoz dotyczących cen żywności w tym roku. – Obecnie spodziewamy się średniorocznego wzrostu cen żywności na poziomie około 3 proc. rok do roku wobec 1, 6 proc. założonych w czerwcowej projekcji inflacyjnej NBP. W efekcie roczny wskaźnik inflacji może pod koniec roku przekroczyć 3 proc. – mówi Rafał Benecki, ekonomista ING Banku Śląskiego.
Ceny żywności rosną z powodu zniszczenia części zbiorów przez wiosenne ulewy. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku będzie o 14 proc. mniej owoców oraz o 7 proc. mniej warzyw niż w 2009 r. Jak prognozuje amerykański departament rolnictwa, zbiory polskich zbóż będą o ok. 10 proc. mniejsze.
Problem światowy
Ceny wielu gatunków owoców i warzyw już w chwili obecnej są wyższe niż przed rokiem, m.in. ze względu na niższą podaż produktów krajowych oraz sytuację na rynku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta