Genetycy doszli do deseru
Słodsze owoce i bardziej aromatyczna czekolada. Wszystko dzięki analizie DNA – obiecują badacze
Międzynarodowy zespół naukowy rozszyfrował sekwencje genetyczne dwóch roślin ważnych dla każdego wielbiciela słodyczy. Pierwszą jest kakaowiec właściwy, z którego nasion wytwarza się kakao i czekoladę. Drugą – niepozorne poziomki, blisko spokrewnione z truskawkami i innymi słodkimi owocami.
Dlaczego zajmowano się akurat tymi gatunkami? Stosunkowo łatwo wiedzę o ich DNA przełożyć na korzyści praktyczne. Będzie można uprawiać odmiany bardziej odporne na szkodniki i wymagające mniej nawozów. Ale przede wszystkim – bardziej pachnące i smaczniejsze.
Tam, gdzie rosną poziomki
To szczególnie ważne w przypadku badanych przez naukowców z zespołu Kevina Folty’ego (Uniwersytet Florydy) poziomek (Fragaria vesca). Choć same poziomki są dziś rzadziej spotykane na stołach, wywodzące się od nich truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców naszej strefy klimatycznej. To m.in. dlatego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta