Polacy nie lubią wołowiny
Spożycie mięsa idzie w górę, ale głównie za sprawą drobiu
W 2011 roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zje 75 kg mięsa – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do którego dotarła „Rz". Nie powtórzymy wprawdzie rekordowego spożycia z 2007 roku wynoszącego 77,6 kg na osobę, jednak będzie ono o prawie 13,5 proc. wyższe niż w 2000 roku i o niecały 1 proc. przekroczy to z ubiegłego roku.
Kurczaki górą
– W ostatnich latach rosnącej konsumpcji mięsa w Polsce sprzyjał wzrost gospodarczy i bogacenie się ludności – wyjaśnia Krystyna Świetlik z IERiGŻ. Jej zdaniem w zasięgu przeciętnego Polaka jest spożycie mięsa sięgające...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta