Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polacy nie lubią wołowiny

11 sierpnia 2011 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Wieprzowina to nadal ulubione mięso Polaków. Dużo wydajemy także na wędliny i przetwory.
źródło: Rzeczpospolita
Wieprzowina to nadal ulubione mięso Polaków. Dużo wydajemy także na wędliny i przetwory.

Spożycie mięsa idzie w górę, ale głównie za sprawą drobiu

W 2011 roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zje 75 kg mięsa – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do którego dotarła „Rz". Nie powtórzymy wprawdzie rekordowego spożycia z 2007 roku wynoszącego 77,6 kg na osobę, jednak będzie ono o prawie 13,5 proc. wyższe niż w 2000 roku i o niecały 1 proc. przekroczy to z ubiegłego roku.

Kurczaki górą

– W ostatnich latach rosnącej konsumpcji mięsa w Polsce sprzyjał wzrost gospodarczy i bogacenie się ludności – wyjaśnia Krystyna Świetlik z IERiGŻ. Jej zdaniem w zasięgu przeciętnego Polaka jest spożycie mięsa sięgające...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9002

Spis treści
Zamów abonament