Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gorzki żal po słonym

01 września 2011 | Nauka | Krzysztof Kowalski

Zbyt duża ilość soli w potrawach wyraźnie osłabia pamięć ludzi w podeszłym wieku

Badania epidemiologiczne wykazują związek nadużywania soli z nadciśnieniem tętniczym, zawałami serca i udarami. Do tej listy przybył jeszcze jeden punkt.

Dr Carol Greenwood z Uniwersytetu w Toronto badał grupę 1262 osób w wieku od 67 do 84 lat. W ciągu trzech lat gromadzono dane o ilości soli spożywanej przez tych ludzi. Wszyscy ankietowani cieszyli się ogólnym dobrym stanem zdrowia. Po trzech latach okazało się, że osoby, w których diecie znajdowały się największe dawki soli, w dodatku prowadzące siedzący tryb życia, miały bardzo złe rezultaty w testach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9019

Spis treści
Zamów abonament