Gorzki żal po słonym
Zbyt duża ilość soli w potrawach wyraźnie osłabia pamięć ludzi w podeszłym wieku
Badania epidemiologiczne wykazują związek nadużywania soli z nadciśnieniem tętniczym, zawałami serca i udarami. Do tej listy przybył jeszcze jeden punkt.
Dr Carol Greenwood z Uniwersytetu w Toronto badał grupę 1262 osób w wieku od 67 do 84 lat. W ciągu trzech lat gromadzono dane o ilości soli spożywanej przez tych ludzi. Wszyscy ankietowani cieszyli się ogólnym dobrym stanem zdrowia. Po trzech latach okazało się, że osoby, w których diecie znajdowały się największe dawki soli, w dodatku prowadzące siedzący tryb życia, miały bardzo złe rezultaty w testach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta