Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kupony są dopuszczalne przy pracy uciążliwej

20 września 2011 | Prawo i praktyka | Joanna Kalinowska

BHP Szef musi zapewnić posiłki niektórym zatrudnionym. Może je wydawać w zakładowej stołówce lub gwarantować bony i talony podlegające wymianie na jedzenie, napoje czy produkty spożywcze. Są one nieoskładkowane

Należy odróżnić prawo do zwolnienia od składek na ZUS od wartości posiłków, które firma zapewnia z własnej woli, od tych obligatoryjnych, przewidzianych w art. 232 k.p. Tylko te pierwsze, przyznane jako bonus pracowniczy, mają ograniczenia przy wyłączeniu z podstawy wymiaru składek. Obowiązuje tu nie tylko miesięczny limit do 190 zł, ale także konieczność zachowania odpowiedniej formy posiłku.

Czasem na wynos

Inaczej jest z posiłkami, które prawo gwarantuje zatrudnionym w zakresie realizacji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9035

Spis treści
Zamów abonament