Kupony są dopuszczalne przy pracy uciążliwej
BHP Szef musi zapewnić posiłki niektórym zatrudnionym. Może je wydawać w zakładowej stołówce lub gwarantować bony i talony podlegające wymianie na jedzenie, napoje czy produkty spożywcze. Są one nieoskładkowane
Należy odróżnić prawo do zwolnienia od składek na ZUS od wartości posiłków, które firma zapewnia z własnej woli, od tych obligatoryjnych, przewidzianych w art. 232 k.p. Tylko te pierwsze, przyznane jako bonus pracowniczy, mają ograniczenia przy wyłączeniu z podstawy wymiaru składek. Obowiązuje tu nie tylko miesięczny limit do 190 zł, ale także konieczność zachowania odpowiedniej formy posiłku.
Czasem na wynos
Inaczej jest z posiłkami, które prawo gwarantuje zatrudnionym w zakresie realizacji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta