Co będzie jadł król Norwegii w Polsce
Co będzie jadł król Norwegii w Polsce
14 października w Pałacu Prezydenckim obiad na cześć króla Haralda Vrozpocznie aperitif w postaci lampki Taittinger blanc. Ten wytrawny szampan należący do wielkich marek, nie jest powszechnie dostępny. Jako typowa nieduża produkcja, dociera więc do koneserów.
Na przekąskę zimną wybrano danie nader oryginalne, bo kuropatwę faszerowaną gęsią wątróbką i grzybami, a całość w lekkim, miodowym sosie z malinami. Dobór wina do pierwszej potrawy dcyduje o doborze następnych (muszą być kolejno cięższe) . Kuropatwa nie jest delikatną potrawą, wobec tego do jej tłustości i słodkości sosu najodpowiedniejszym winem zostało mianowane alzackie Gewurztraminer, rocznik 93. Białe i lekko słodkie (podane przy wizycie królowej angielskiej w Polsce) .
Gorącą przekąską będzie wykwintny jesiotr w sosie ogórkowym (na kiszonych ogórkach) . Potrawa lekka i lżejsza od pierwszej! Na szczęście ciepła. Do jesiotra potrzebne wino wytrawne, ale ponieważ przedtem było lekko słodkie, do jesiotra wybrano potężne wino Chablis...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta