Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co będzie jadł król Norwegii w Polsce

12 października 1996 | Styl życia | AW

Co będzie jadł król Norwegii w Polsce

14 października w Pałacu Prezydenckim obiad na cześć króla Haralda Vrozpocznie aperitif w postaci lampki Taittinger blanc. Ten wytrawny szampan należący do wielkich marek, nie jest powszechnie dostępny. Jako typowa nieduża produkcja, dociera więc do koneserów.

Na przekąskę zimną wybrano danie nader oryginalne, bo kuropatwę faszerowaną gęsią wątróbką i grzybami, a całość w lekkim, miodowym sosie z malinami. Dobór wina do pierwszej potrawy dcyduje o doborze następnych (muszą być kolejno cięższe) . Kuropatwa nie jest delikatną potrawą, wobec tego do jej tłustości i słodkości sosu najodpowiedniejszym winem zostało mianowane alzackie Gewurztraminer, rocznik 93. Białe i lekko słodkie (podane przy wizycie królowej angielskiej w Polsce) .

Gorącą przekąską będzie wykwintny jesiotr w sosie ogórkowym (na kiszonych ogórkach) . Potrawa lekka i lżejsza od pierwszej! Na szczęście ciepła. Do jesiotra potrzebne wino wytrawne, ale ponieważ przedtem było lekko słodkie, do jesiotra wybrano potężne wino Chablis...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 884

Spis treści
Zamów abonament