Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Skąpo na talerzu – zdrowo dla mózgu

04 stycznia 2012 | Nauka | Futura-Sciences KK

Niskokaloryczna dieta i specyficzne białko korzystnie wpływają na umysł

Już dawno zaobserwowano, że skutkiem obfitej diety są choroby metaboliczne, między innymi otyłość i cukrzyca. Fizjolodzy zauważyli również, że wpływa ona niekorzystnie na mózg – spowalnia jego funkcjonowanie, sprzyja chorobom degeneracyjnym (parkinson, alzheimer), przyspiesza starzenie się mózgu.

Dieta ograniczona, niskokaloryczna, wywołuje zaś skutki odwrotne, sprawia, że neurony obumierają wolniej....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9123

Wydanie: 9123

Spis treści
Zamów abonament