Skąpo na talerzu – zdrowo dla mózgu
Niskokaloryczna dieta i specyficzne białko korzystnie wpływają na umysł
Już dawno zaobserwowano, że skutkiem obfitej diety są choroby metaboliczne, między innymi otyłość i cukrzyca. Fizjolodzy zauważyli również, że wpływa ona niekorzystnie na mózg – spowalnia jego funkcjonowanie, sprzyja chorobom degeneracyjnym (parkinson, alzheimer), przyspiesza starzenie się mózgu.
Dieta ograniczona, niskokaloryczna, wywołuje zaś skutki odwrotne, sprawia, że neurony obumierają wolniej....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta