Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kryterium wody

02 listopada 1996 | Ekonomia | HB

Kryterium wody

Szynka wytwarzana w krajach Unii Europejskiej ma za dużo wody, a czasem wręcz nie nadaje się do spożycia, bo zawiera bakterie odporne na przechowywanie w zamrażalniku -- wykazały badania, prowadzone przez biuro Europejskiego Stowarzyszenia Organizacji Konsumenckich. Jak podaje z Brukseli AFP, biuro prowadziło te badania w 13 krajach UE. Najgorzej wypadła szynka grecka, przeciętnie zawierała 25 proc. wody, a w skrajnych przypadkach nawet 59 proc. Woda stanowiła także ponad połowę masy niektórych badanych szynek z Portugalii, natomiast w szynkach francuskich, niemieckich i belgijskich było jej przeciętnie 2-3 proc. Z kolei aż 14 proc. wyrobów z Hiszpanii miało za dużo bakterii. Porównanie tych danych z wynikami badań krajowych organizacji konsumenckich prowadzi do wniosku, że przynajmniej pod tym względem nie odstajemy od Europy. Gdyby zawartość wody w szynce stanowiła kryterium przynależności do UE, spełnilibyśmy je już za Gomułki.

H. B.

Brak okładki

Wydanie: 902

Spis treści

Raporty

Zamów abonament