Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak uniknąć raka

14 grudnia 1996 | Nauka i Technika | ZW

Jak uniknąć raka

Wpajanie zasad zdrowego odżywiania się, które znacznie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe, należy rozpoczynać już wśród dzieci, które skończyły trzy lata. Według Ernesta L. Wyndera, prezesa American Health Foundation, złe nawyki żywieniowe utrwalają się już w wieku 8 lat. Tymczasem badania dowodzą, że styl życie co najmniej w połowie przypadków odpowiedzialny jest za rozwój raka.

Jak pisze niemiecka agencja DPA, najgorzej odżywiają się ludzie w wieku 20--50 lat, którym najtrudniej zmienić nawyki żywieniowe. Karel von Koppen z Holenderskiego Towarzystwa Onkologicznego twierdzi, że wiele osób mogłoby uniknąć nowotworu, gdyby jadło dziennie co najmniej dwie sztuki owoców oraz 200 gwarzyw. Polscy specjaliści zalecają spożywanie ok. jednego kilograma warzyw i owoców, najlepiej surowych, zawierających najwięcej witamin przeciwutleniających. Jak wiadomo, chronią one zarówno przed nowotworami, jak i chorobami układu krążenia.

Z. W.

Brak okładki

Wydanie: 940

Spis treści

Raporty

Zamów abonament