Sezon ochronny dla puszystych
Sezon ochronny dla puszystych
Filozofia tłuszczu
Tadeusz Wójciak z Buffalo
Nawet dla ludzi szczupłych listopad i grudzień są okresem popuszczania pasa. Sezon nieliczenia się z konsekwencjami obżarstwa rozpoczyna się w ostatni czwartek listopada ucztą z okazji Thanksgiving Day (Dnia Dziękczynienia) , a następnie ciągnie się przez grudzień, znaczony świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem.
Przez większość tego czasu naród jest w wiecznym ruchu. Trwa gorączka zakupów świątecznych. Mało kto siedzi w domu; mało kto ma czas na gotowanie i staranne wyliczanie kalorii. Ameryka przenosi się na kilka tygodni do swoich mall -- ogromnych centrów handlowych, grupujących pod jednym dachem setki sklepów, butików, wielkich domów handlowych, kin. Tam znajdują się również duże połaci przeznaczone na złapanie oddechu w przerwie między zakupami, a tym samym na złapanie za łyżkę, nóż i widelec. Oprócz Burger Kinga, Pizzy Hut i McDonalds'aw rejonach tych znajdują się dziesiątki barów zdoskonałą żywnością włoską, chińską, polską, japońską. Jest to jedzenie tanie, przyrządzane ipodawane szybko, niezmiernie też wysokokaloryczne.
Czas apokalipsy
Grudzień jest więc miesiącem niebezpiecznym dla Amerykanina dbającego o zasady i sylwetkę. Jeszcze na dwa lub trzy tygodnie przed dniem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta