Kłopot z zagranicznymi ryczałtami
Choć przepisy określają stałe stawki zwrotu kosztów służbowych wyjazdów za granicę, pracownik czasem może je przekroczyć, a zakład musi je ponieść.
Marek Rotkiewicz specjalista z zakresu prawa pracy, szkoleniowiec mp
- Pracownik był w podróży służbowej Niemczech w marcu. Rachunek hotelowy to 90 euro, tj. usługa hotelowa 81 euro + 9 euro śniadanie. Przyznał, że jadł śniadanie. 15 proc. diety do odjęcia to 7,35 euro (z 49 euro diety). Czy w tej sytuacji należy zmniejszyć mu dietę o 9 euro?
Nie
należy ją zmniejszyć o 7,35 euro. Dietę należną w delegacji zagranicznej zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie – 15 proc. diety,
- obiad – 30 proc. diety,
- kolacja – 30 proc. diety.
Kwotę należnej diety należy zmniejszać nie o konkretną wartość posiłku, ale o procent diety wskazany w rozporządzeniu ministra pracy i polityki społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (DzU z 2013 r., poz. 167). W tym przypadku będzie to zmniejszenie o procent należny za śniadanie, tj. 15 proc. diety, czyli 7,35 euro....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta