Zapiekanki i lody z 5-proc. stawką
Dla przedsiębiorcy zajmującego się sprzedażą posiłków rezygnacja z obsługi kelnerskiej może oznaczać możliwość korzystania z preferencji podatkowych
Sprzedaż posiłków najczęściej kojarzy się ze świadczeniem usług gastronomicznych, które opodatkowane są, co do zasady, stawką 8 proc. VAT. Wiele osób nie wie jednak, że często sprzedaż posiłków może być opodatkowywana według jeszcze niższej stawki, tzn. 5 proc.
Możliwość stosowania stawki 5 proc. do sprzedaży posiłków jest konsekwencją tego, że w niektórych przypadkach sprzedaż posiłków stanowi z punktu widzenia VAT nie świadczenie usług, lecz dostawę towarów (klasyfikowanych jako gotowe posiłki i dania – PKWiU 10.85). Wynika to m.in. z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (dalej TSUE).
W restauracjach...
I tak w wyroku z 2 maja 1996 r. w sprawie C-231/94 TSUE rozróżnił transakcje w restauracjach oraz transakcje dotyczące posiłków „na wynos". Z wyroku tego wynika, że transakcje w restauracjach (czyli świadczenie usług gastronomicznych) mają charakter świadczeń kompleksowych składających się z wielu czynności, takich jak nakrycie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do stołu i sprzątanie po zakończeniu konsumpcji.
Ponadto przy takich transakcjach do dyspozycji klienta pozostaje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta