Różne stawki VAT w gastronomii
Usługi związane z wyżywieniem bywają różnie opodatkowane. VAT może wynosić 5 proc., jeśli są to gotowe dania, albo 8 proc., jeśli mamy do czynienia z usługą gastronomiczną. Jak odróżnić te dwie formy serwowania posiłków?
Odpowiada Joanna Rudzka doradca podatkowy: Granica tak naprawdę jest dość płynna i każdy przypadek trzeba analizować oddzielnie. Niewątpliwie, gdy klient ma do dyspozycji salę jadalną, obsługę kelnerską, szatnię czy toaletę, a posiłki są przygotowywane na jego specjalne zamówienie – jest to usługa.
Gdy klient dostaje wyłącznie gotowy posiłek – jest to bliższe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta