Najlepsze wina są pełne pestycydów
Ekologia | Butelka trunku może zawierać nawet ponad 3300 razy więcej pestycydów niż podobna flaszka wody mineralnej.
Tę szokującą informację podało pismo „Que choisir" („Co wybrać" ) wydawane przez francuską Union Federale des Consomateurs (Federalną Unię Konsumentów). Wiadomość nie jest wyssana z palca, jeśli już, to z butelki, i to niejednej.
Zespół biochemików pracujący na zlecenie „Que choisir" analizował 92 próbki wina z różnych winiarskich regionów Francji – Bordeaux, Burgundii, Szampanii, Cotes-du-Rhone, Langwedocji, Prowansji. Rezultat mówi sam za siebie: pestycydy, w większej lub mniejszej ilości, stwierdzono we wszystkich badanych próbkach.
Szkodzą ssakom
Pestycydy (łac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) – są to substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, zwierząt, produktów żywnościowych, do niszczenia szkodliwych organizmów w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach. Działają toksycznie na pszczoły, ryby, szkodzą też ssakom.
Naukowcy poszukiwali w próbkach 166 rodzajów pestycydów, które nie powinny się w nich znajdować. Znaleźli 33. Ogromna większość zbadanych butelek zawierała więcej niż jeden pestycyd, rekordzistka miała ich 13.
„Najwięcej niepożądanych substancji znaleziono w winach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta