Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chianti

03 stycznia 2014 | Styl życia
źródło: Rzeczpospolita

Podobno trzy najbardziej znane w świecie włoskie słowa to: „ciao", „amore" i... „chianti". Dwa pierwsze pozostawmy na razie bez komentarza. Zajmijmy się tym ostatnim.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

 

Choć trudno w to uwierzyć, na początku swojej drogi, w XIV wieku, chianti było białym winem niezbyt wysokich lotów. Jakieś 400 lat później zaczęło nabierać charakteru i koloru – stało się mieszanką czerwonych szczepów Canaiolo, Sangiovese i Malwazji. Wreszcie w XIX wieku światło dzienne ujrzało chianti oparte przede wszystkim na Sangiovese i tak już pozostało.

Chianti to wino męskie, stanowcze, o charakterystycznym głębokim czerwonym kolorze. Wyczujesz w nim aromat skóry i dymu. Jest surowe i skwarne jak toskańskie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9729

Wydanie: 9729

Spis treści
Zamów abonament