Chianti
Podobno trzy najbardziej znane w świecie włoskie słowa to: „ciao", „amore" i... „chianti". Dwa pierwsze pozostawmy na razie bez komentarza. Zajmijmy się tym ostatnim.
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
Choć trudno w to uwierzyć, na początku swojej drogi, w XIV wieku, chianti było białym winem niezbyt wysokich lotów. Jakieś 400 lat później zaczęło nabierać charakteru i koloru – stało się mieszanką czerwonych szczepów Canaiolo, Sangiovese i Malwazji. Wreszcie w XIX wieku światło dzienne ujrzało chianti oparte przede wszystkim na Sangiovese i tak już pozostało.
Chianti to wino męskie, stanowcze, o charakterystycznym głębokim czerwonym kolorze. Wyczujesz w nim aromat skóry i dymu. Jest surowe i skwarne jak toskańskie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta