Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Długość życia zależy od pokarmu

03 stycznia 2014 | Styl życia

Królestwo roślin to potencjalne źródło dłuższego życia w królestwie zwierząt. 
A także dla ludzi – wskazują najnowsze badania.

Naukowcy z Uniwersytetu w Baltimore przeprowadzili doświadczenie na muszkach owocówkach. Jedną grupę tych owadów karmiono cukrem wzbogaconym wyciągiem z żurawin, drugiej nie żywiono tą substancją.

Pierwsza grupa żyła o 25 proc. dłużej. Gdy doświadczenie powtórzono, karmiąc jedną grupę muszek jeszcze intensywniej wyciągiem z żurawin, ich życie wydłużyło się o 30 proc. Wyniki eksperymentu opublikuje pismo „Experimental Gerontology".

Z kolei Shinkichi Tawada z Uniwersytetu Ryukyu (Okinawa) odkrył, że Alpinia zerumbet z rodziny imbirowatych przedłuża życie pewnego gatunku robaków. Uczony podzielił je na dwie grupy. Pierwsza żywiła się liśćmi tej rośliny, druga – nie. Długość życia w pierwszej grupie wzrosła o blisko jedną czwartą.

Po eksperymencie prof. Tawada zbadał liście i owoce rośliny, okazało się, że zawierają resweratrol, antyutleniacz. Cenionym źródłem tej substancji są czerwone winogrona i czerwone wino.     —k.k.

Wydanie: 9729

Wydanie: 9729

Spis treści
Zamów abonament