Długość życia zależy od pokarmu
Królestwo roślin to potencjalne źródło dłuższego życia w królestwie zwierząt. A także dla ludzi – wskazują najnowsze badania.
Naukowcy z Uniwersytetu w Baltimore przeprowadzili doświadczenie na muszkach owocówkach. Jedną grupę tych owadów karmiono cukrem wzbogaconym wyciągiem z żurawin, drugiej nie żywiono tą substancją.
Pierwsza grupa żyła o 25 proc. dłużej. Gdy doświadczenie powtórzono, karmiąc jedną grupę muszek jeszcze intensywniej wyciągiem z żurawin, ich życie wydłużyło się o 30 proc. Wyniki eksperymentu opublikuje pismo „Experimental Gerontology".
Z kolei Shinkichi Tawada z Uniwersytetu Ryukyu (Okinawa) odkrył, że Alpinia zerumbet z rodziny imbirowatych przedłuża życie pewnego gatunku robaków. Uczony podzielił je na dwie grupy. Pierwsza żywiła się liśćmi tej rośliny, druga – nie. Długość życia w pierwszej grupie wzrosła o blisko jedną czwartą.
Po eksperymencie prof. Tawada zbadał liście i owoce rośliny, okazało się, że zawierają resweratrol, antyutleniacz. Cenionym źródłem tej substancji są czerwone winogrona i czerwone wino. —k.k.