Dürnberg
Historia walca sięga 1815 roku. Wniósł powiew świeżości, przełamywał konwenanse, ale podobno nie przypadł do gustu samemu Byronowi. A jednak został nazwany „wiedeńskim" i wkrótce stał się jednym z symboli Austrii, obok sznycla i „króla deserów", czyli tortu Sachera.
Ale mnie interesuje, czy do tego grona mają szansę dołączyć austriackie wina?
Tradycje uprawy winorośli sięgają w Austrii czasów rzymskich. Jednak przez ostatnie 100 lat producenci postawili, a nawet, powiedziałbym, wyspecjalizowali się w słodkich winach z odmian müller-thurgau i grüner veltliner.
Przełomowym momentem dla Austriaków był jednak zwrot w latach 90. w stronę białych, wytrawnych win. Wymusił to poniekąd słaby PR, jaki miały w tym czasie austriackie wina w świecie, ale oceniając z perspektywy, było to fantastyczne posunięcie. Pojawiła się nowa fala odważnych młodych winiarzy bez kompleksów łączących tradycję z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta