Sauvignon blanc
Dziś wyruszamy do Chile. Co prawda w zakończonych w niedzielę mistrzostwach świata w piłce nożnej reprezentacja tego kraju dotarła tylko do 1/8 finału, ale w rywalizacji winiarskiej Chile miałoby szansę uplasować się znacznie wyżej.
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
Tak jak pozostałe kraje tak zwanego Nowego Świata, bez kompleksów i z sukcesem serwuje swoje trunki na stołach smakoszy wszystkich kontynentów. Specjalnością Chile jest carménère – europejska odmiana winorośli, dziwnym trafem i cudem, właśnie tu ocalona od zagłady. Jednak to czerwone, charakterystycznie pachnące korzennymi przyprawami i liśćmi porzeczki wino mieliśmy już okazję degustować. Dzisiaj proponuję więc białe.
Chilijskie sauvignon blanc to wschodząca gwiazda, którą warto mieć na oku. Szczep pochodzi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta