Na celowniku Inspekcji Handlowej
Rozmowa | Waldemar Kołodziejczyk, Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku
Rz: Na czym koncentrują się kontrole Inspekcji Handlowej w czasie wakacji?
Waldemar Kołodziejczyk: W ramach kontroli sezonowych sprawdzane są np. sklepy – czy oferowane przez nie produkty do spożycia nie są przeterminowane. Są też kontrole lokali gastronomicznych. Inspektorzy sprawdzają, czy odpowiednio naliczana jest należność za oferowane produkty, czy porcje posiłków odpowiadają temu, co jest w karcie dań.
A jak wygląda taka kontrola w restauracji?
Inspektor dokonuje zakupu kontrolnego. Później waży i mierzy porcje przy użyciu legalizowanych urządzeń pomiarowych, a następnie dokonuje innych czynności przewidzianych programem kontroli.
Czy przedsiębiorca jest uprzedzany o takiej wizycie?
Jest zawiadamiany o kontroli, która może być przeprowadzona nie wcześniej niż siedem dni po doręczeniu zawiadomienia, ale nie później niż 30 dni, licząc od dnia doręczenia. Przedsiębiorca nie jest jednak powiadamiany...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta