Dodatkowy warunek niezgodny z prawem UE
Do wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych można stosować obniżoną stawkę VAT nawet wtedy, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni.
Spółka jest producentem wyrobów spożywczych. W ofercie posiada m.in.: wyroby ciastkarskie i ciastka klasyfikowane do pozycji 10.71.12 PKWiU z 2008 r. oraz pieczywo klasyfikowane do pozycji 10.71.11. Podatniczka zapytała, czy może stosować obniżoną 8-proc. stawkę VAT do dostawy wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni. Jej zdaniem krajowa dostawa wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych z kodu 10.71.12 PKWiU powinna korzystać z preferencyjnej stawki VAT także wtedy, gdy daty minimalnej trwałości lub terminy przydatności do spożycia przekraczają 45 dni.
Fiskus nie zgodził się z tym stanowiskiem. Zwrócił uwagę na poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy o VAT w wersji obowiązującej od 1 kwietnia 2011 r., zawierającego wykaz towarów i usług opodatkowanych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta