Biegacz musi być wypoczęty, nawodniony i z zapasem energii
Doświadczeni biegacze radzą, by nie testować krańcowych możliwości organizmu – ani podczas maratonu, ani na treningach.
Do biegu stawać zawsze wypoczętym, nawodnionym i odpowiednio zabezpieczonym kalorycznie. Przed maratonem dobrze przejść na dietę bogatą w węglowodany, które odżywiają dwie najważniejsze części ciała biegacza – mięśnie i mózg. Ten ważący mniej niż 1,5 kg organ nie tylko zużywa 25 proc. energii, ale odpowiada za samopoczucie, a zatem także motywację. Mózg spala wprawdzie tylko 140 g glukozy na dobę, ale podczas maratonu, gdy gwałtownie spada poziom cukru we krwi i wszystkie organy „zrzucają się na glukozę", może...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta