Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Feudo Maccari Grillo

10 kwietnia 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jeśli wdzięczne nazwy mozzarella, pecorino i parmigiano, a może nawet caciocavallo i squacquerone wywołują miłe burczenie w brzuchu i sprawiają, że ślina napływa wam do ust, to odłóżcie wszystko inne i koniecznie przeczytajcie ten tekst do końca. Dziś bowiem kilka słów o winie i włoskim serze.

Mleko, podpuszczka i sól – z tych trzech prostych składników Włosi potrafią zrobić ponad 300 (jeśli nie 400) gatunków sera. Najbardziej znany jest chyba wspomniany parmigiano reggiano, czyli parmezan. O posiadaniu na własność „drobnego" 38-kilogramowego kręgu tego sera,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10112

Wydanie: 10112

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament