Trudniej o wyższe marże w branży spożywczej
Kolejne przejęcia i fuzje, rekordowy eksport oraz rosnąca presja cenowa ze strony marketów – tego można się spodziewać w 2016 r.
– Dalsza konsolidacja branży spożywczej wydaje się oczywista, ponieważ większość jej segmentów pozostaje silnie rozdrobniona – mówi „Rzeczpospolitej" Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao.
Widać to szczególnie w przemysłach mięsnym i mleczarskim, gdzie nadal działa wiele małych i średnich firm. Dodatkowy bodźcem do decyzji o fuzjach i przejęciach mogą być topniejące marże.
– Fakt, że 2016 r. będzie już drugim rokiem z rzędu niskich cen żywności na tle historycznym, może przyspieszyć proces konsolidacji – uważa Jakub Olipra, ekonomista Banku Credit Agricole Polska.
Według niego, jeżeli sytuacja się utrzyma, wówczas z rynku mogą wypaść firmy, które w ostatnim czasie sprzedawały poniżej kosztów produkcji w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta