Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trudniej o wyższe marże w branży spożywczej

28 grudnia 2015 | Ekonomia
Sprzedaż zagraniczna znów napędzi rozwój branży.
źródło: Rzeczpospolita
Sprzedaż zagraniczna znów napędzi rozwój branży.

Kolejne przejęcia i fuzje, rekordowy eksport oraz rosnąca presja cenowa ze strony marketów – tego można się spodziewać w 2016 r.

– Dalsza konsolidacja branży spożywczej wydaje się oczywista, ponieważ większość jej segmentów pozostaje silnie rozdrobniona – mówi „Rzeczpospolitej" Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao.

Widać to szczególnie w przemysłach mięsnym i mleczarskim, gdzie nadal działa wiele małych i średnich firm. Dodatkowy bodźcem do decyzji o fuzjach i przejęciach mogą być topniejące marże.

– Fakt, że 2016 r. będzie już drugim rokiem z rzędu niskich cen żywności na tle historycznym, może przyspieszyć proces konsolidacji – uważa Jakub Olipra, ekonomista Banku Credit Agricole Polska.

Według niego, jeżeli sytuacja się utrzyma, wówczas z rynku mogą wypaść firmy, które w ostatnim czasie sprzedawały poniżej kosztów produkcji w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10330

Wydanie: 10330

Spis treści
Zamów abonament