Półgęsek w parze z żurem i powidłami
Stojące silnym rolnictwem Kujawy i Pomorze mogą się pochwalić produktami tradycyjnymi i lokalnymi. Wiele z nich stało się wizytówką regionu.
– Produkty tradycyjne są częścią dziedzictwa kulturowego i stanowią własność regionu, w którym są wytwarzane – mówi Beata Krzemińska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Specjałów takich nie brakuje także na Kujawach i Pomorzu. 67 z nich trafiło już nawet na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa.
Pierogi już czekają w kolejce
– Jedzenie jest ważną częścią naszej kultury. Dzięki wpisaniu potrawy na Listę Produktów Tradycyjnych przepis utrwala się, ponadto będzie przechodził z pokolenia na pokolenie z zachowaniem lokalnej tradycji oraz konkretnej receptury – zaznacza Beata Krzemińska. – Co więcej, informacje o nowym produkcie na liście pozwalają na wymianę doświadczeń, wytwarzanie danego produktu przez kilku lub kilkunastu wytwórców przestrzegających tych samych zasad – dodaje.
Korzysta na tym także region, bo dobry i znany produkt ma szanse przyciągnąć uwagę konsumentów z różnych części Polski.
Jakie specjały są wizytówką regionu? Dużą popularnością cieszą się półgęski wpisane na Listę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta