Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W rok cukier podrożał o ponad jedną czwartą

08 czerwca 2016 | Ekonomia
Nasz kraj jest w unijnej czołówce producentów cukru
źródło: Rzeczpospolita
Nasz kraj jest w unijnej czołówce producentów cukru

Gospodarstwa domowe nad Wisłą odwracają się od cukru. 
Nie sprzyja mu moda na odchudzanie, a ostatnio także ulewy w Brazylii.

Beata Drewnowska

– W 2016 r. przeciętne spożycie cukru może zmaleć w Polsce o 2 proc. – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Już w ciągu 2015 r. konsumpcja słodkich kryształków mogła zmaleć o 1 kg, do blisko 43,3 kg na osobę. Powód? Mniej cukru kupują gospodarstwa domowe. – W Polsce zapanowała moda na odchudzanie – zwraca uwagę Krystyna Świetlik. – Mamy też coraz mniej czasu, a to oznacza, że pieczemy mniej ciast i robimy mniej przetworów, w których wykorzystywany jest cukier – dodaje.

Winna Brazylia

Do słodzenia zniechęcają nas dodatkowo wysokie ceny cukru. Wprawdzie do rekordowego ich poziomu z 2011 r., gdy kilogram kosztował ponad 5 zł, nadal nam daleko, ale tylko w ciągu ostatniego roku ceny detaliczne cukru zwiększyły się o niemal 28 proc.

Na dotychczasowych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10465

Wydanie: 10465

Spis treści
Zamów abonament