Lubisz dobre jedzenie? Zrób je sam
Polacy pokochali dobre jedzenie i to nie tylko na mieście, ale i we własnych domach. Karierę robią szkoły gotowania.
– Obserwujemy zwrot do tego, co lokalne – mówi Joanna Albin, współwłaścicielka Akademii Kulinarnej Comfort Food Studio w zreaktywowanej warszawskiej Hali Koszyki. – Duże znaczenie ma producent i historia produktu. Nawet gdy kursanci wybierają obcą kuchnie, np. tajską, to szukają w niej miejsca dla polskich produktów.
– Wyraźnym trendem jest dbanie o zdrowie przez gotowanie miedzy innymi z użyciem superfoods. W tym trendzie mieści się też wzrastająca popularność kuchni roślinnej – dodaje Łukasz Mielniczuk z Food Lab Studio.
Kiedyś robienie przetworów często kojarzone było z aktywnością osób starszych, jednak teraz chętnie zajmują się tym i młodsi. Z tegorocznego badania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta